CNC freesmachine uitgelegd

voor de professional óf hobbyist
Lees verderBekijk machines

Hoe werkt een CNC freesmachine

Hieronder een uitleg van hoe een CNC freesmachine werkt en uit welke onderdelen een CNC freesmachine is opgebouwd.

CNC

CNC is de afkorting voor Computer Numerical Control ofwel computer gestuurd.

 

CNC freesmachine

Een CNC freesmachine is een computergestuurde machine die gebruikt wordt om materiaal te verwijderen uit een werkstuk om zo een gewenste vorm te creëren. De machine werkt door middel van een roterend gereedschap, zoals een frees, dat materiaal (bijvoorbeeld hout, kunststof of metaal) verwijdert terwijl het langs het werkstuk beweegt.

 

CAD/CAM

Het proces begint met het ontwerpen van een 3D-model van het gewenste werkstuk met behulp van een CAD (computer-aided design) software. Vervolgens wordt het ontwerp geïmporteerd in de CAM (computer-aided manufacturing) software, waar het wordt omgezet in machine-instructies die begrepen worden door de CNC freesmachine. Deze machine-instructies noemen we G-codes.

G-code

G-code is een programmeertaal die gebruikt wordt om CNC-machines, zoals freesmachines en draaibanken, te programmeren en aan te sturen. De letters “G” in G-code staat voor “geometrie”, wat verwijst naar de geometrische vormen die worden gecreëerd door de CNC-machine.

De code bestaat uit een reeks instructies die aangeven hoe de CNC-machine moet bewegen om het gewenste werkstuk te creëren. Deze instructies kunnen de bewegingen van de machine langs de X-, Y- en Z-assen, de rotaties van het gereedschap, de snelheid van de bewegingen, de diepte van de snede en andere parameters bevatten.

G-code is een gestandaardiseerde taal die door de meeste CNC-machines wordt begrepen. Het wordt geprogrammeerd met behulp van speciale CAM-software (Computer-Aided Manufacturing) die het CAD-ontwerp van het werkstuk omzet in de bijbehorende G-code instructies.

De code kan met de hand worden geprogrammeerd, maar het is vaak complex en tijdrovend om dit op deze manier te doen. Daarom wordt het meestal gegenereerd met behulp van CAM-software, die het proces van het maken van de CNC-programma’s automatiseert.

Het is een krachtige programmeertaal die het mogelijk maakt om complexe vormen en contouren te maken met grote precisie en consistentie. Het is een essentieel onderdeel van de CNC-productie en wordt gebruikt in tal van toepassingen, van de luchtvaart- en automobielindustrie tot de productie van medische apparatuur en consumentenproducten.

 

CNC frezen

De operator van de CNC freesmachine plaatst het werkstuk op de werktafel en stelt de gereedschapsposities en parameters in via de machinebediening. De machine begint vervolgens met het frezen van het werkstuk in overeenstemming met de geprogrammeerde instructies.

De CNC freesmachine gebruikt geautomatiseerde bewegingen om het freesgereedschap in de juiste richting en diepte te bewegen. Het gereedschap verwijdert materiaal van het werkstuk terwijl het in beweging is. De machine beweegt het gereedschap langs de X-, Y- en Z-as en kan daardoor complexe vormen en contouren creëren.

CNC freesmachines hebben de mogelijkheid om zeer nauwkeurig te werken en kunnen in korte tijd grote hoeveelheden werkstukken produceren. Ze worden vaak gebruikt in de productie van metalen onderdelen, maar kunnen ook worden gebruikt voor het bewerken van andere materialen zoals hout, kunststof en composieten.

 

Wat kan je met een CNC freesmachine doen?

Met een CNC freesmachine kunnen diverse bewerkingen worden uitgevoerd, afhankelijk van het type machine, het gereedschap en de materialen die worden gebruikt. Hieronder staan enkele voorbeelden van bewerkingen die mogelijk zijn met een CNC freesmachine:

 1. Frezen: het verwijderen van materiaal uit een werkstuk om een gewenste vorm te creëren.
 2. Boren: het maken van ronde gaten in een werkstuk met behulp van een boor.
 3. Draadsnijden: het maken van inwendige of uitwendige schroefdraad op een werkstuk.
 4. Graveren: het aanbrengen van teksten, logo’s of andere ontwerpen in een werkstuk door middel van het wegnemen van materiaal.
 5. Profielsnijden: het snijden van een profiel, zoals een bepaalde vorm of contour, uit een werkstuk.
 6. Pocket frezen: het frezen van een holte of uitsparing in een werkstuk.
 7. Lijsten en profilering: het aanbrengen van decoratieve profielen op werkstukken, zoals lijsten of reliëfs.
 8. Boren en tappen: het maken van gaten en het afdraaien van schroefdraad voor bevestigingsbouten of schroeven.

CNC freesmachines worden vaak gebruikt in de productie van diverse onderdelen en componenten voor verschillende toepassingen, zoals in de luchtvaart, automotive, machinebouw, medische apparatuur, enz. Het gebruik van CNC freesmachines maakt het mogelijk om complexe vormen en contouren te creëren met een hoge nauwkeurigheid en consistentie, waardoor de productie efficiënter en nauwkeuriger kan worden uitgevoerd.

 

 

Uit welke onderdelen bestaat een CNC freesmachine 

Een CNC freesmachine bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken om het bewerkingsproces uit te voeren. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen van een CNC freesmachine beschreven:

 

Onderstel

Het onderstel van een CNC freesmachine is belangrijk omdat het de basis vormt waarop de andere componenten van de machine worden gemonteerd. Het onderstel moet voldoende stabiliteit en stijfheid bieden om trillingen te verminderen tijdens het frezen, de positioneringsnauwkeurigheid te verbeteren en de duurzaamheid van de machine te garanderen. Een stevig en stabiel onderstel is essentieel om de nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van de CNC-bewerkingen te garanderen.

Bed

De basis van de machine waarop het werkstuk en de gereedschappen worden geplaatst. Het bed is meestal gemaakt van een sterk en duurzaam materiaal, zoals gietijzer.

Gantry of Portaal

De brug die zich over de breedte van het bed beweegt. De z-as beweegt op en neer langs de gantry om het gereedschap te positioneren en het werkstuk te bewerken.

Gereedschapsmagazijn

Het magazijn waarin de gereedschappen worden opgeslagen en geselecteerd. Het gereedschapsmagazijn kan automatisch of handmatig worden bediend, afhankelijk van het type machine. (note: niet alle CNC machines zijn voorzien van een gereedschapsmagazijn)

Spindel

De motor die het gereedschap aandrijft en de rotatiekracht levert om materiaal uit het werkstuk te verwijderen.

CNC-besturingssysteem

Het systeem dat de bewegingen van de machine regelt en de G-code instructies omzet in bewegingen van de machine. Het CNC-besturingssysteem bestaat uit een computer, software en elektronica.

Lineaire geleidingen

De rails waarover de bewegende delen van de machine glijden. Lineaire geleidingen zorgen voor een soepele en nauwkeurige beweging van de machine.

Koelsysteem

Een systeem dat het gereedschap en het werkstuk koelt om oververhitting te voorkomen en de levensduur van de gereedschappen te verlengen.

Sensoren

De sensoren die de positie van het gereedschap en het werkstuk meten om de nauwkeurigheid van de bewerking te garanderen.

Deze onderdelen werken samen om een CNC freesmachine te creëren die complexe vormen en contouren met hoge precisie kan creëren. Het gebruik van een CNC freesmachine maakt het mogelijk om efficiënter en nauwkeuriger te werken dan bij conventionele bewerkingsmethoden.

Cnc freesmachines 

Desktop CNC Freesmachine

ST-6090 desktop

CNC freesmachine

 • 2,2 kW hoge toeren spindel
 • Lineare geleidingen
 • DSP handcontroller
 • Gereedschaphoogtemeter
 • Aluminium T-nut tafel

vanaf Euro 5.579

(exclusief 21% btw )
ST-6090 CNC Freesmachine

ST-6090 Pro Desktop

CNC freesmachine

 • 2,2 kW hoge toeren spindel
 • Lineare geleidingen
 • DSP handcontroller
 • Gereedschaphoogtemeter
 • 5 voudige greedschapswisselaar
 • Vacuümtafel met -pomp

Prijs op aanvraag

ST-6100

CNC freesmachine

 • 2,2 kW hoge toeren spindel
 • Lineare geleidingen
 • DSP handcontroller
 • Gereedschaphoogtemeter
 • Stalen onderstel

vanaf Euro 5.779

(exclusief 21% btw )

Stemar CNC Software

Bruntingerweg 17
9418 PN Wijster
(bezoek uitsluitend op afspraak)

KvK nr. 53301765

Email

Follow Us

Beleid